Miten Suurleiri voisi olla vastuullisesti tehty  

Lupauduin Kimaran vastuullisuuspäälliköksi, koska haluan olla osa suurleiriä, joka on tarkoitus toteuttaa vastuullisesti ja ympäristöä kunnioittaen. Leirin johtaja Sanni kirjoitti omassa blogissaan Kimaran vastuullisuudesta, hiilijalanjäljestä ja siitä miten partioprojektissa asiat voidaan tehdä vastuullisemmin.  

Mitä me olemme tähän mennessä tehneet? 

Itse olen monta kertaa miettinyt miten vastuullisuuteen ja kestävyyteen liittyvät asiat on oikeasti huomioitu Kimaralla vai ovatko ne jääneet vain sanahelinäksi suunnittelun jalkoihin. Miten sanoitetaan kaikki tekeminen, kun sitä tekemistä on isossa projektissa kaikkialla ja joka paikassa.  

Onneksi meillä vastuullisuusryhmässä on viisaita ja kekseliäitä henkilöitä ja yksi jäsenistä keksi loistavan työkalun, jonka avulla voidaan selvittää mitä eri osa-alueet ovat saaneet aikaiseksi suunnitteluvaiheessa ja samalla voidaan toimia esimerkkinä myös muille tekijöille. Ja tottahan toki me partiolaiset olemme kekseliäitä ja aikaansaapia. Olen välillä astunut askeleen taaksepäin, ihmetellyt miten uskomattoman upeasti kaikki leirin tekijät ovat ottaneet vastuullisuuteen liittyvät teot huomioon suunnitteluvaiheessa ja miten luontevasti se onnistuu.    

Nyt monet jo kysyvät, että mitä se leirin tekijäjoukko sitten onkaan saanut aikaiseksi ja miten ne vastuullisuusteot on huomioitu ? Joten olkaa hyvä, tässä nostoja teoista: 

  • Leirin suunnitteluvaiheessa päätettiin pestata leirille oma vastuullisuusryhmä. Tämän ryhmän tarkoituksena on tukea kaikkia leirin osa-alueita kohti kestävämpiä ja vastuullisimpia valintoja  
  • Olemme yhdessä Metsähallituksen kanssa tehneet ennallistamisprojektin, jonka tarkoituksena on Kimaran aikana käydä parantamassa taimenten elinympäristöä Evon Luutajoella.  
  • Eri osa-alueet kokoontuvat ahkerasti suunnittelemaan leiriä.  Elämyksen semman osallistujat huomasivat, että kokouspaikassa ei ollut kierrätysmahdollisuutta. Osallistujat kierrättivät jätteensä,  veivät ne mukanaan ja kierrättivät myöhemmin omiin kierrätyspisteisiin. 

  

  • Ohjelman tekijöillä on monenlaista ideaa siitä, miten vastuulliset teot saadaan näkyväksi. Useassa ohjelmapisteessä tullaan käyttämään kierrätyskeskuksesta saatuja materiaaleja.  Näin myös Kaupunki-laaksossa, jossa tullaan käyttämään lahjoituksena saatuja matonkuteita.   

   

  • Kylttipajan suunnitelmat ovat nyt kuumimmillaan. Jätepisteiden kylteistä pyritään tekemään uudelleenkäytettäviä, joten Kimaralle tehdyt kyltit tulevat näkymään myös muissa suurtapahtumissa myöhemmin.    

   

  • Suurin hiilijalanjälki on usein hankinnoissa. Niinpä Kimaran kaikki hankinnat tehdään partion hankutin –ohjelman kautta, jolloin tavaran tilaamista ja leirille tulemista on helpompi hallita ja samalla ylimääräiset toimituskerrat vähenevät.  

  

Yllä olevat voivat tuntua pieniltä teoilta, mutta haluan uskoa, että maailmasta tulee pikkuisen parempi paikka, kun 5 500 lasta, nuorta ja aikuista kokoontuvat yhteen, oppivat uusia tapoja tehdä asioita vastuullisemmin ja vievät nämä saamansa opit eteenpäin kotiin, kouluun ja työpaikoille. Niin kuin veteen heitetty kivi, joka osuessaan veteen, tuottaa veden pintaan pieniä aaltoja, jotka suurenevat mitä kauemmas alkupisteestä joutuvat ja miten ne lopulta uurtavat rannassa olevien kivien pintaa. 

Haluan lainata loppuun myös ihanan Muumipeikon sanoja: 

Hän ajatteli miten kiihkeästi hän rakasti kaikkea, metsää ja merta, sadetta ja tuulta, auringonpaistetta ja ruohoa ja sammalta, ja miten mahdotonta olisi elää ilman niitä.” – Muumipeikko ja pyrstötähti (Tove Jansson) 

Tehdään yhdessä leiriä vastuullisesti ja ympäristöä kunnioittaen. Ihanaa kesää ja  Kimaralla nähdään!   

Teksti: Taru, Kimara 2024 vastuullisuuspäällikkö 

Kuva: Mari Lehtisalo