Hämeenlinnan Evolla virtaava Luutajoki saa alkunsa Hokajärvestä ja siihen laskevista pienistä puroista. Joki on aikoinaan perattu uittoa varten ja ensimmäiset kunnostukset tehtiin vuonna 2000 Hämeen ammattikorkeakoulun hallinnoimassa hankkeessa.
Kliffa -leirin aikaan vuonna 2018 Luutajoella oli yksi rasti, josta sai pisteitä, kun joukkue teki ennalta suunniteltuja lisäkunnostustoimia määräajan. Rastilla kävi päivän aikaan noin 1000 osallistujaa ja vilskettä riitti. Syksyllä kutuseurannan yhteydessä tehtiin hienoja havaintoja – taimenet olivat löytäneet tehdyt kutusoraikot ja olivat niillä kutupuuhissa. Kiitos vielä näin jälkikäteen ”kummitädeille ja -sedille”, jotka olitte edesauttamassa iloisen perhetapahtuman syntyä!
Yhtenä Kimara leirin luontotekona on Luutajoen alaosan lisäkunnostukset. Vuonna 2000 tehdyn kunnostuksen pitkäaikaisvaikutukset ovat jääneet heikoiksi ja uoma on edelleen liian tasasyvyinen ja hyviä kutupaikkoja on todella vähän.
Nyt kaivetaan syvänteitä, tehdään kutusoraikkoja ja särkkiä, joilla ohjataan vettä rantapenkkoihin, jotta saadaan aikaan rantakoveroita, joissa taimenet pystyvät piilottelemaan etenkin kesähelteillä. Lopuksi uomaan lisätään puiden runkoja ja latvuksia, joiden avulla uoman pidätyskyky etenkin karikkeen osalta paranee ja hyönteisille löytyy paremmin syötävää. Lisäksi uomaan sijoitetut puut keräävät pinnalleen niin sanotun biofilmin, joka pidättää ravinteita ja puhdistaa vettä sekä tarjoaa hyvän ruokapöydän hyönteisille. Puun rungot saavat aikaan vedessä voimakasta pyörteisyyttä, joka auttaa pitämään syvänteet puhtaana hiekasta ja hiedasta sekä varmistamaan kutusoraikkojen pysymistä puhtaana ja mädin kehittymisen kannalta optimaalisena.
Lisäkunnostustoimien tavoitteena on Luutajoen ekologisen tilan kokonaisvaltainen parantaminen ja sitä kautta tarjota myös taimenille nykyistä paremman elinmahdollisuudet. Kunnostusten vaikutuksia tullaan seuraamaan tulevana syksynä kutuseurannan yhteydessä ja lisäksi Luonnonvarakeskus (Luke) jatkaa pitkäaikaista sähkökoekalastusten sarjaa, jonka perusteella arvioidaan taimenkannan kehitystä.
Metsähallituksella ja partiolaisilla on ollut pitkää yhteistyötä muun muassa Kajon, Explon ja Johtajatulien ympärillä. Kimarallakin tämä yhteistyö ulottuu myös Luutajoen uomien ulkopuolelle. Metsähallituksen Tiedekeskus Pilke pitää Lähde-ohjelmalaaksossa työpajaa, ja vierailupäivänä olemme tavattavissa leirisuoran kumppanuuskylässä.
Tervetuloa leireilemään Evolle ja talkoilemaan Luutajoelle!
Arto Pummila
tuoteomistaja, ”kivenpyörittäjä vuodesta 1984”
Metsähallitus, Luontopalvelut
Luontoon, Toteutus ja hankinta, Länsi-Suomi
Kuva: Sampo Syrjämäki